کد خبر: ۹۶۴۸۰۱
تاریخ انتشار : ۰۱ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۱:۲۴
آتش‌بس در غزه شکست و ننگ تمام عیار برای اسرائیل و حامیانش بود

بقایی: ایران هیچ گاه درباره توانمندی نظامی گفت‌و‌گو نخواهد کرد | تهدید به خروج از ان. پ. تی موضوع تازه‌ای نیست

اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه امروز در نشست هفتگی با خبرنگاران گفت که آتش‌بس در غزه شکست و ننگ تمام عیار برای اسرائیل و حامیانش بود.
بقایی: ایران هیچ گاه درباره توانمندی نظامی گفت‌و‌گو نخواهد کرد | تهدید به خروج از ان. پ. تی موضوع تازه‌ای نیست
آفتاب‌‌نیوز :

 اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه امروز (دوشنبه) اول بهمن ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت.

وی به تشریح تحولات در منطقه از جمله توافق آتش‌بس در غزه اشاره کرد و گفت: در بیانیه‌ای مواضع خود را بیان کردیم.

بقایی درباره توافق آتش‌بس در غزه بیان کرد: نمونه و مصداق دیگری از پیروزی اراده و مقاومت و تاب آوری در مقابل اشغالگری و ظلم بود.

وی در پاسخ به سؤالی درباره توافق آتش‌بس و شکست رژیم صهیونیستی در جنگ غزه اظهار داشت: هم کشور‌های منطقه و مردم منطقه و فراتر از آن در سطح بین‌المللی همه عبرت‌ها و درس‌های روشنی را از این تحول گرفتند.

بقایی ادامه داد: اگر پیروزی را به معنای تعداد کشته‌ها و میزان تخریب و حجم جنایتی که رخ داده می‌توانیم بگوییم پیروزی با رژیم صهیونیستی بوده است. نقض قواعد بین‌المللی و قانون شکنی در بالاترین سطح به عنوان دستاورد‌های این رژیم در این ۱۵ ماه است که همه خطوط قرمز قانونی، اخلاقی و انسانی را در نوردید.

سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: این جنایات ممکن نبود مگر با حمایت آمریکا و تعدادی از کشور‌های غربی که در حوزه نظامی و سیاسی و رسانه‌ای از هیچ تلاشی برای تقویت این رژیم و استمرار جنایات دریغ نکردند.

وی گفت: آنچه در نهایت حاصل شد یک شکست و ننگ تمام عیار برای این رژیم و حامیان آن است که اولا نشان دادند به ادعا‌ها و مفاهیم حقوق بشر باور ندارند و آن چیزی که تعیین کننده است مقاومت مردم فلسطین و مقاومتی که از درون می‌جوشد و به هیچ فرد و گروه و کشور دیگری وابسته نیست. این نوید دهنده پیروزی‌های بیشتر در آینده منطقه و تحولات فلسطین خواهد بود.

وی در پاسخ به سؤالی درباره گفت‌و‌گو‌ها در ژنو و برخی مباحث مطرح شده درباره اینکه در این گفت‌و‌گو‌ها درباره برنامه موشکی ایران صحبت شده، تصریح کرد: ایران هیچ گاه درباره توانمندی‌های نظامی با هیچ کسی گفت‌و‌گو نکرده و نخواهد کرد. اگر این مباحث در این گفت‌و‌گو‌ها مطرح شده پاسخ ما مشخص است.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین عنوان کرد: تهدید به خروج از ان. پ. تی موضوع تازه‌ای نیست. در دولت دوازدهم مشخص کردیم در صورتی از اهرم مکانیسم ماشه برای فشار و امتیازگیری از ایران استفاده شود واکنش ما متناسب خواهد بود و شفاف گفته شده که سوءاستفاده از این سازوکار بدین معناست که توجیه و دلیلی برای ماندن ایران در برخی موافقتنامه‌های موجود نخواهد بود. این موضعی است که قبلا هم گفته شده است.

وی درباره اظهارات یکی از مشاوران رئیس جمهور درباره مذاکره با آمریکا گفت: موضع ایران و دولت درباره مباحث سیاست خارجی توسط سخنگویان رسمی بیان می‌شود. نکاتی که مطرح شده و از رسانه‌ها شنیدم حتما هیچ نسبتی با موضع رسمی ما ندارد. حدس می‌زنم نظر شخصی گوینده بود در مقام گفت‌و‌گو و گعده با یک رسانه. موضوع سیاست خارجی یک بحث تخصصی است. هر گونه ساده انگاری موضوعات پیچیده سیاست خارجی ولو با نیت خیر صورت بگیرد نه مفید و نه کمک کننده است.

وی درباره ممنوعیت ورود اتباع ایرانی به سوریه که سؤال یکی از خبرنگاران بود، پاسخ داد: تردید دارم اصل خبر صحت داشته باشد و نیازمند راستی آزمایی است. درباره اتباع بار‌ها توصیه کرده‌ایم که اتباع ایرانی فعلا سفری به سوریه نداشته باشند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره متن معاهده مشارکت جامع راهبردی ایران و روسیه اظهار داشت: متن این معاهده منتشر شده و هر دو معاهده ۱۹۲۱ و ۱۹۴۰ معتبر و بخشی از تاریخ روابط ایران و روسیه است.

وی در ارزیابی از سیاست خارجی بایدن در چهار سال گذشته گفت: دولت دموکرات آمریکا در سطح منطقه‌ای یکی از بدترین عملکرد‌ها را در ۶۰ سال گذشته داشته است به خاطر اینکه ۱۶ ماه آخر عمر این دولت مصروف به حمایت از یک نسل کشی آشکار در منطقه ما شد.

بقایی بیان کرد: توافق آتش‌بس در آخرین روز‌های حاکمیت این دولت انجام شد باز هم معنادار است. برخی معتقدند اگر دولت ادامه می‌یافت باز هم نسل کشی ادامه می‌یافت. این نقطه تاریک در ذهن مردم دنیا و به ویژه مردم فلسطین و لبنان باقی خواهد ماند.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: متاسفانه در این چهار سال اقدامات ایذایی دولت آمریکا ادامه یافت. درباره مذاکرات باز اجرای برجام به هیچ عنوان جدیت نشان داده نشد و همزمان تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه آمریکا علیه ایران ادامه یافت. از هر دو جهت هم به لحاظ سیاست‌های ثبات زا در منطقه غرب آسیا و هم در جهت ادامه سیاست‌های فشار و تحریم علیه ملت ایران سابقه بسیار بدی را این دولت از خود به جا گذاشت.

وی گفت: آنچه از هر دو اینها بدتر است این است که مقامات دولت فعلی به انحاء مختلف درصددند سیاست‌های شکست خورده خود را تحمیل و به آیندگان در آمریکا القاء کنند و این نشان می‌دهد ذهن و نیت دولتمردان آمریکا در این چهار سال منفی و شرورانه بوده است.

وی در پاسخ به سؤالی اظهار داشت: مواضع خود را درباره توقف نسل‌کشی در غزه بیان کردیم. آتش‌بس در نظر ما به این معناست که در طرح امحای فلسطین توقف ایجاد شد. در این ۱۶ ماه تلاش زیادی کردیم برای جلب نظر و بسیج جامعه بین‌المللی برای توقف نسل‌کشی و جنایت علیه بشریت.

بقایی ادامه داد: هر دو نشست سازمان همکاری اسلامی به پیشنهاد ایران برگزار شد و در شورای امنیت و دیگر نشست‌ها از هیچ تلاشی فروگذار نکردیم. ایران در ۱۶ ماه به حمایت‌های خود از مقاومت فلسطین ادامه داد و حفظ روح و روحیه مقاومت در کنار همدلی و انسجام ملی بین همه گروه‌ها و احزاب فلسطین در غزه و کرانه باختری و سایر اجزای مقاومت این رژیم را وادار کرد به آتش‌بس تن دهد.
وی گفت: همه طرف‌ها درس‌های خود را در این خصوص گرفتند.

وی درباره پرونده قتل دو شهروند ایرانی در فرانسه گفت: پیگیری حقوق اتباع ایرانی یکی از وظایف و دستورکار‌های ثابت وزارت خارجه است. معاونت کنسولی و سفارت در پاریس پیگیر موضوع بودند و مطالبه جدی از سوی ماست. هنوز اطلاعات قانع کننده و کافی درباره ماهیت قتلی که در فرانسه صورت گرفت و دو نفر از شهروندان ایرانی جان خود را از دست دادند دریافت نکردیم. مطالبه پیگیرد کیفری و صدور حکم برای ضاربان را انتظار داریم. انتظار داریم مراجع ذیربط فرانسه پاسخ دهند.

وی در پاسخ به سؤالی درباره معاهده مشارکت جامع راهبردی ایران و روسیه گفت: وجود تحریم‌ها هیچ وقت دلیل و مانعی برای اینکه روابط خود را با دیگر کشور‌ها گسترش دهیم نبوده است. یکی از روش‌ها برای اینکه بر مشکلات ناشی از تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه آمریکا فائق بیاییم این بوده که از سایر ظرفیت‌ها استفاده کنیم.

بقایی بیان کرد: انعقاد موافقتنامه با کشور‌ها بر اساس نیازسنجی دولت‌های ذیربط و با عنایت به ظرفیت‌هایی است که در سطح روابط دوجانبه از حیث اقتصادی و سیاسی وجود دارد و براساس آن معاهده منعقد می‌شود.

وی در پاسخ به این سؤال مبنی بر اینکه روسیه خواستار خروج ایران از لیست سیاه اف.‌ای. تی. اف شده است؟ گفت: معاهده با روسیه در دوره روحانی شروع در دولت شهید رئیسی مذاکرات انجام و در دولت چهاردهم امضا شد اینکه در فرآیند مذاکراتی طرف‌های ذیربط نکاتی را مطرح کنند چیز قریبی نیست. متن را می‌توانید مرور کنید که چه مواردی در متن هست. متن محصول توافق و اجماع نظر دو طرف است.

وی همچنین گفت: از وزیر خارجه و معاون راهبردی رئیس جمهور محمدجواد ظریف برای شرکت در نشست داووس دعوت به عمل آمده و ظریف در این نشست شرکت می‌کند.

سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: تحولات مرتبط با مصر را دنبال می‌کنیم و دوستان پیگیر موضوع هستند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی اظهار داشت: حق‌آبه ایران از هیرمند و حق‌آبه‌هایی که از سایر رودخانه‌های جاری به سمت ایران وجود دارد همیشه مورد پیگیری بوده و دستورکار ثابت هر گونه گفت‌وگویی بین ایران و افغانستان بوده و خواهد بود. همکاری درباره آب می‌تواند یکی از نقاط قوت و همکاری بین ایران و افغانستان باشد.

بقایی بیان کرد: سیاست حسن همجواری و رابطه تاریخی و تمدنی و فرهنگی و پیوند‌های مختلف بین دو ملت ایجاب می‌کند هر دو طرف در این خصوص به توافق و تفاهم دست یابیم و این دور از دسترس نیست. امسال با توجه به بارش‌های مناسب ان‌شاءالله موضوع آب یکی از نقاط قوت در مباحث دوجانبه بین ایران و افغانستان باشد.

این دیپلمات ارشد ایرانی درباره ادعای نخست‌وزیر سوئد درباره استفاده ایران از باند‌های جنایتکار سازمان یافته خشن در سوئد، اظهار داشت: این اظهارات تعجب برانگیز است و غیرقابل قبول. این اظهارات ناموجه و غیرقابل قبول است و ما مراتب اعتراض خود را اعلام کردیم.

وی در پاسخ به سؤالی گفت: ما با سه کشور اروپایی درباره موضوعات متنوع مورد نظر طرفین گفت‌و‌گو می‌کنیم. در خصوص موضوعات منطقه گلایه‌ها و اعتراضات و انتقادات جدی درباره رویکرد‌های کشور‌های اروپایی نسبت به تحولات منطقه داریم. نمونه روشن آن حمایت‌های هر سه کشور اروپایی از اسرائیل در ۱۶ ماه بوده است. این موارد را صریح و شفاف بیان کردیم. در مورد موضوعات مرتبط با مسائل سوریه و اوکراین در هر گفت‌وگویی با طرف‌های اروپایی مطرح می‌شود. مذاکره به معنای گفت‌و‌گو در خصوص داد و ستد امتیاز یا تصمیم گیری درباره موضوعات مشخص در معنای شناخته شده اش، مذاکره ما درباره موضوع هسته‌ای بوده است و تناقضی درباره موضع وزارت خارجه وجود ندارد.

بقایی ادامه داد: در چهار سال گذشته حتی زمانی که آمریکا خارج از برجام بود گفت‌و‌گو‌ها به صورت غیرمستقیم ادامه داشت و در دوره دولت دموکرات جریان داشت و روند مسقط را در جریان هستید. موضع و رویکرد ما درباره مذاکره و گفت‌و‌گو در خصوص موضوعات مختلف مستمر و کاملا روشن است.

وی گفت: من گفته بودم وزیر خارجه به نیویورک خواهد رفت و قرار بود اجلاس در نیویورک برگزار شود و می‌شود ولی با توجه به تحولات منطقه و آتش‌بس یک مقدار موضوع تغییر کرد و با توجه به اقتضائات زمانی این سفر انجام نخواهد شد.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال خبرنگار خبرگزاری فارس درباره آمادگی ایران برای گفت‌و‌گو با اروپا در خصوص اوکراین و اینکه آیا در گفت‌و‌گو‌های اخیر در ژنو در این باره صحبتی شد و موضع اروپا چه بود؟ اظهار داشت: این موضوع سابقه‌اش طولانی است از زمانی که اتهامات علیه ایران مطرح شد اعلام آمادگی کردیم با اوکراین و طرف‌هایی که چنین ادعایی را مطرح کردند، گفت‌و‌گو کنیم. این موضوع در گفت‌و‌گو‌های مختلف با طرف‌های اروپایی تکرار شده است. ما معتقدیم درگیر کردن سایر کشور‌ها به صورت ناروا در منازعه اوکراین سیاست بسیار مخربی است اتهامات مربوطه به دخالت ایران را رد کردیم. در موارردی که طرف‌های اروپایی این بحث‌ها را مطرح کردند صریح و شفاف موضع خود را بیان کرده و اعلام آمادگی کردیم اگر سند و مدرکی وجود دارد، ارائه دهند.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: در مذاکرات اخیر در ژنو این بحث مطرح شد و قاعدتا هم ما و طرف‌های اروپایی نکات و مواضع خود را مطرح کردیم.

وی در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات یکی از مشاوران ترامپ درباره تصمیم گیری درباره حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران تصریح کرد: ایران در دفاع از منافع و تمامیت ارضی خود قاطعانه عمل خواهد کرد. این موارد که از سوی رسانه‌ها مطرح می‌شود هم مخرب است و هم در جهت خیر و صلاح هیچ طرفی نیست. از سوی ما مردود است و موضع ما در این رابطه خیلی روشن است. ایران در دفاع از منافع خود با قاطعیت عمل خواهد کرد.

وی در پاسخ به سؤالی گفت که ما دیدگاه‌های خود را در خصوص اف.‌ای. تی. اف در اختیار نهاد‌های تصمیم گیر قرار خواهیم داد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین